MagyarEnglish

Programismertető

A IV. ZERO CO2 Fenntartható Építészet szakmai konferenciát 2011. március 4-én a Tavaszi Építészeti Fesztivál programsorozat részeként rendezzük meg Budapesten, az Építészek Házában (Budapest VIII., Ötpacsirta u. 2., Kós Károly terem.)

A konferencia a 124 országból mintegy 1 millió 300 ezer építész tagot számláló Nemzetközi Építész Szövetség (UIA) „Építészet a Fenntartható Jövőért" munkaprogramjának része, az UIA Fenntartható Tervezési Stratégiájához kapcsolódik. A 2011-es konferencia fővédnöke Dr. Szaló Péter helyettes államtitkár , a Belügyminisztérium Területrendezési és Építésügyi Helyettes Államtitkársága képviseletében. A konferencia védnöke a Magyar Építőművészek Szövetsége, szervezője a Green Press.

A konferencia célja: ezúttal is nulla emisszióra törekvő - a nagyfokú energiahatékonyság és a megújuló források alkalmazása révén -, fenntartható építészeti projekteket mutatunk be. Célunk a környezettudatos gyakorlati példák bemutatásával a fenntartható építészeti stratégiák térnyerésének elősegítése; a nulla emisszióra törekvő építészeti projektek bemutatása.

Ezt a célt nagyfokú energiahatékonysággal, és megújuló források alkalmazásával lehet elérni. A károsanyag-kibocsátás csökkentése azonban nem korlátozódhat csak az üzemeltetésre, az építőanyagok előállítását, szállítását, beépítését és újrahasznosítását is érinti. Teljes életciklusban kell gondolkodni, az előállítás, használat és újrahasznosítás körforgását figyelembe véve. A környezeti fenntarthatóságnak gazdasági és társadalmi fenntarthatósággal kell párosulnia, hiszen az épített környezet létrehozása és fenntartása a gazdaság egyik motorja, mely munkahelyeket teremt, és társadalmi hatása is óriási.

A konferencia fórum is, ahol fenntartható építészet iránt érdeklődő és elkötelezett szakemberek találkozhatnak, s kicserélhetik tapasztalataikat.

 

Célközönség: a konferencia elsősorban építészek, építész társszakmák, építőanyag-gyártók, -forgalmazók, illetve ingatlanfejlesztők, szakpolitikusok figyelmére tart számot, közvetetten azonban a médiának, a nagyközönségnek (épületüzemeltetőknek, lakáshasználóknak stb.) is szól, hiszen a legújabb, energiatakarékos, környezetkímélő - zéró károsanyag-kibocsátású, CO2-semleges - építészeti megoldásokat, technológiákat mutatja be megvalósult projektek, tervek ismertetésén keresztül.


A konferencia előzményei: az első, 2007-es ZERO CO2 Fenntartható Építészet szakmai konferencia megrendezésével arra kívántuk ráirányítani a figyelmet, hogy energiahatékonysággal és megújuló források alkalmazásával jelentősen csökkenthető a széndioxid-kibocsátás.


A 2008-as konferencia fő témája a fenntarthatóság volt, következetes környezet- és energiatudatos projekteket ismertettünk.


A 2009-es konferencia a környezetvédelem mellett már gazdasági és társadalmi kérdésekkel is foglalkozott, ráirányítva a figyelmet a szakmai paradigmaváltás fontosságára.


A környezet védelme mindnyájunkat érint; a környezetvédelemben az építészet szerepe és felelőssége megkerülhetetlen. A jövőbe mutató, friss tervek, koncepciók igazolják, hogy az új kihívás egyben az építészet megújulásához is vezethet.


A 2011. évi konferencián ismertetett projektek

Unilever irodaépület, Hamburg, Németország

JuWi Holding irodaépülete, Wörrstadt, Németország

Power Tower, Linz, Ausztria

SMA AG gyártócsarnok Kassel, Németország

M6 Tengelic Irodaépület passzív magyar középület

Budaörsi passzívház

Solar Decathlon győztesei 2007, 2009

Masdar City a ZERO CO2 város, Egyesült Arab Emírségek

Holcim Awards világverseny

Velux Model Home 2020

Skanska Green Office, Budapest

Fenntarthatóság passzívház-technológiával

Zöld ingatlanfejlesztés lehetőségei Budapesten

CO2-mentes épületek Lengyelországban

Zöld könyvtárépület, Prága

 

Könyvajánló: Fenntartható építészet felé

Könyvajánló: Fenntartható építészet felé

Válogatás az első és második ZERO CO 2 konferencián bemutatott építészeti ...

Tovább »

Rekord hallgatói létszám a Minősített Passzívház Tervező képzésen - Szeptemberben indul az őszi kurzus

Rekord hallgatói létszám a Minősített Passzívház Tervező képzésen - Szeptemberben indul az őszi kurzus

Minden eddiginél többen jelentkeztek, s vettek részt a 2011. tavaszán hazánkban ...

Tovább »

A PAOSZ a Nemzetközi Passzívház Szövetség magyar tagszervezete

A PAOSZ a Nemzetközi Passzívház Szövetség magyar tagszervezete

Egyedüli magyar tagszervezetként - a 2011. május 29-én Innsbruckban kötött ...

Tovább »